Het einde van de smartwatch

Ik kan mijzelf een smartwatchgebruiker van het eerste uur noemen. Ik heb de Sony liveview en de Sony smartwatch 1 en 2 om mijn pols gehad. Ook heb ik een tijdje een Motoactv gehad. Op dit moment draag ik de LG G Watch R. Ik heb er veel plezier van, maar ik merk dat de reden waarom ik het horloge nu draag een andere is dan de reden waarom ik het horloge kocht.

Ik kocht het horloge omdat ik constant op de hoogte wilde zijn van alle meldingen op mijn telefoon. Ik wilde via spraak boodschappenlijstjes maken en mijn muziek player bedienen. Ook commando’s ingeven via spraak (OK Google)  sprak mij erg aan (ik ben van de generatie knight rider). Daarnaast ben ik ook gewoon een geek.

De reden waarom ik mijn horloge nu nog draag

De reden waarom ik het horloge nu nog draag is (naast dat ik nog steeds een geek ben), dat ik mijn activiteiten wil meten zoals mijn hardloopsessies, wandelingen, hartslag, slaap etc. De meldingen van al mijn apps (op WhatsApp na) blokkeer ik, het is mega irritant als mijn horloge elke keer gaat trillen als er een berichtje binnenkomt. En praten tegen je horloge ziet er echt debiel uit voor mensen die niet bekend zijn met de Michael Knight.

uiteindelijk heb ik meer behoefte aan een fitnesstracker dan aan een smartwatch.

Het einde van de smartwatch
Het einde van de smartwatch is nabij, als je het mij vraagt. De hype raakt over.  En al komt google in Q1 2017 met een smartwatch, LG, Huawei en Motorola slaan een rondje over. Ik denk dat de laatste 3 eens gaan kijken waar het heen gaat met de smartwatches. Het is de fabrikanten tot nu toe niet gelukt om een product te maken waarvan consumenten denken; dit is écht een apparaat dat mijn leven makkelijk maakt. Want wat voegen de smartwatches van vandaan nu eigenlijk toe?

  • Je kunt de tijd aflezen
  • Binnenkomende meldingen worden weergegeven op je horloge
  • Je kunt tegen je horloge praten (Ok Google)
  • Je kunt apps (i.c.m. je telefoon) draaien
  • Je kunt je stappen tellen
  • Eventueel je hartslag meten

Dit zijn allemaal zaken die je in principe met je telefoon ook kunt. En de hartslagmonitors op de horloges geven zeker geen accurate waarden. Binnenkomende berichten op je horloge lijkt handig, maar ik spreek uit ervaring, na een tijdje wordt het knap irritant en ga je steeds meer meldingen blokkeren. Wat dan nog overblijft is een geavanceerde stappenteller. Eigenlijk zijn smartwatches nutteloze apparaten waar je veel te veel voor betaald.

De fitnesstracker wint
Ik vind ook dat de fabrikanten de plank misslaan wat betreft de functionaliteiten van een smartwatch. Neem een fitnesstracker. Zo’n apparaat koop je om activiteiten te meten zoals sporten, je gemaakte stappen, hartslag, slaapgedrag etc. En vaak krijg je ook een melding als er een berichtje binnenkomt. En oh ja, je kunt vaak ook nog wel zien hoe laat het is.

De fitnesstrackers gaan de strijd echt winnen omdat duidelijk is waarvoor de gadget in eerste instantie dient. Namelijk het meten van je activiteiten. De smartwatch fabrikanten hebben eigenlijk geen idee wat de toegevoegde waarde van een smartwatch zou moeten zijn. Ze zijn gewoon op zoek naar het nieuwe gat in de markt. Die van de smartphones is inmiddels verzadigd.

Smartwatch verkleed als fitnesstracker
Toch heb ik nog veel plezier van mij LG gwatch R, Ik gebruik hem tijdens het hardlopen, mijn stappen worden geteld, Mijn fietstochtje van/naar werk wordt keurig gemeten, ik heb een app geïnstalleerd die elke 10 minuten mijn hartslag meet, en mijn slaap wordt gemeten. Al deze gegevens worden keurig en automatisch opgeslagen in Google Fit. Mijn smartwatch is eigenlijk verkleed als fitnesstracker.

Mijn volgende smartwatch wordt een fitnesstracker
Wordt mijn volgende horloge een smartwatch? Nee. Mijn volgende smartwatch wordt een fitnesstracker…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *